Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Καιρός να βγάλουμε το πλαστικό απ' τη ζωή μας....





Εισήλθαμε στη νέα Χρονιά, ας ευχηθούμε να την διανύσουμε αλώβητοι και να βγούμε νικητές κάθε δυσκολίας! Κι επειδή οι μέρες απαιτούν ανασκόπηση και απολογισμό, θυμήθηκα μεταξύ των άλλων ... στις 2 Γενάρη πριν 17 χρόνια, ξυπνήσαμε με Euro! Ότι κόστιζε 50 Δρχ. έγινε 0,50 λεπτά του Εuro, ήτοι 170 Δρχ. και για να μην καταλάβει ο Έλληνας τη μείωση του εισοδήματος του με αυτή την είσοδο στο νέο νόμισμα, άρχισαν αφειδώς οι παροχές καρτών και δανείων! Στόχος η πλαστή ευμάρεια με πλαστικό χρήμα και με φυσικό επακόλουθο την υπερχρέωση των νοικοκυριών! Παράλληλα οι φούσκες των ενοικίων, οδήγησαν στο στεγαστικό δάνειο με το σκεπτικό ''τι να τα δίνω στον ιδιοκτήτη, τι στην Τράπεζα που μπορεί να μου μείνει στο τέλος το σπίτι''! 
 
Τη συνέχεια όλης αυτής της μεθόδευσης , πιστεύω την ξέρουμε όλοι! Την κατάληξη της κατάστασης , θα την βιώσει ο καθείς κατά περίπτωση!
 
Ειλικρινά χάρηκα που τα ΜΜΕ έδειχναν εικόνες ευημερίας , συνοδευόμενες και από σχόλια περί κινήσεως της αγοράς όπως παλιά , ψώνια για ρεβεγιόν, το αδιαχώρητο στους δρόμους και τα μαγαζιά, πληρότητα σε Τουριστικούς προορισμούς κ.λ.π. κ.λ.π. ... σε βαθμό που ξεχάστηκα για λίγο και βρέθηκα χρόνια πίσω στις μέρες της εικονικής ευημερίας! Το ίδιο μας δημιουργούν και τώρα, ή τουλάχιστον προσπαθούν να μας δημιουργήσουν, μια εικόνα πως όλα βαίνουν καλώς, η αγορά κινήθηκε, ο κόσμος ταξίδεψε ... μια χαρά το βοήθημα των εορτών κι ας πεινάς ή χρωστάς όλο το χρόνο! Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και κατά περίπτωση, ας μην παρασυρόμαστε από τις εικόνες και τα λόγια της οθόνης!

Όπως τώρα με τις πλαστικές σακούλες! Σάλος έχει ξεσπάσει, άσε στο διαδίκτυο διάφορες ατάκες πικάντικες ή μη σχετικές με το θέμα! Κάτι που έχει επιβληθεί από την ΕΕ και σε πολλά Κράτη της ΕΕ εφαρμόζεται ήδη εδώ και καιρό! 
 
Η απόσυρση του πλαστικού από τη ζωή μας είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει εδώ και καιρό. Βλάπτει τον πλανήτη κι εμάς κατ' επέκταση! Εμείς θα έπρεπε να είχαμε επαναστατήσει για να αποσυρθεί! Εμείς θα έπρεπε να το είχαμε βγάλει τουλάχιστον από την καθημερινότητα μας! Μας ενοχλεί η χρέωση της σακούλας; Ίσως είναι ένας τρόπος για να το βγάλουμε από τη ζωή μας, αφού δεν το κάνουμε από μόνοι μας! Δεν θα πάθουμε και τίποτα να θυμηθούμε και πάλι το δίχτυ της μαμάς ή της γιαγιάς για κάποιους, ή την τσάντα πολλαπλών χρήσεων που είχαν οι μαμάδες μας όταν έβγαιναν για ψώνια!

Κι ένα δείγμα στο πόσο επηρεάζει η ''προπαγάνδα'' : τα Lidl χρέωναν την πλαστική σακούλα εδώ και καιρό, καθόλου σάλος δεν είχε γίνει και παρατηρώντας κόσμο στα Ταμεία, πλήρωναν οι περισσότεροι την πλαστική σακούλα αγόγγυστα! Τώρα με την προπαγάνδα που έχει γίνει, αντιδρούν ,όχι μόνο εκεί αλλά παντού, ή δρουν με το να προμηθεύονται τσάντες πολλαπλών χρήσεων, αρνούμενοι την πληρωμή της πλαστικής! Βέβαια η πληρωμή της σακούλας δεν καθαγιάζει τη ζημιά που επιφέρει η διακίνηση πλαστικού, ούτε ο πλανήτης σώζεται και όλα επιστρέφουν σε αγνές αφετηρίες! Ευκαιρία να μαζέψουν κι άλλο χρήμα (υπολογίζουν κάπου 170 εκατομ. εκ των οποίων τα 40-45 εκατομ. φόρος) ... κι αν καταφέρουν να κάνουν και κάποιους να απαρνηθούν το πλαστικό είναι κι αυτό κάτι! Διαφορετικά , αν δεν επρόκειτο για κατά βάση εισπρακτικό μέτρο, από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η οικολογική ζημιά που επιφέρει το πλαστικό, θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί! Αλλά φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο καθότι παίζονται συμφέροντα και Κεφάλαια στον τομέα παραγωγής πλαστικού και διανομής!

Από το αναλωνόμαστε λοιπόν στη μάχη κατά της επιβολής τιμήματος, ας σταθούμε προ των ευθυνών μας κι ας πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις για το πρόβλημα!

Και κλείνω με μια ευχή ακόμη για τη νέα Χρονιά: όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο! Μοιάζει με απολογισμό μάχης.... το μήνα Δεκέμβριο είχαμε 17 νεκρούς και 582 τραυματίες στο νομό Αττικής μόνο! Αν είναι δυνατόν!....Και η ευχή αυτή για να πιάσει θέλει και τη δική μας συμμετοχή όταν κρατάμε το τιμόνι! Προσοχή και υπευθυνότητα! Δεν είναι μαγκιά το προσπέρασμα ή η υπερβολική ταχύτητα... η χελώνα έφτασε στο τέρμα , ενώ ο λαγός έφτασε δεύτερος! Καλή Χρονιά κι ο Αγιασμός των Υδάτων, εύχομαι να φωτίσει νου και ψυχή όλων μας!

Νίκη  Παπουλάκου.


Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα ... 11/01/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: