Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Τα είχαμε όλα οι πλημμύρες μας έλλειπαν...

 





'Οταν με μια έντονη βροχόπτωση θες βάρκα για να περάσεις την Πειραιώς ή την Βουλιαγμένης (έχω τύχει και στις δύο και είδα το Χάρο με τα μάτια μου) και πόσοι άλλοι δρόμοι ποτάμια, περιμένουμε να είμαστε προστατευμένοι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και να μην έχουμε τα χειρότερα, όπως στη Δυτ. Αττική; Μήπως κι εκεί ήταν η πρώτη φορά που πλημμύρισαν; Απλώς η ένταση και η έκταση δεν είχαν αυτό το μέγεθος και δεν υπήρξαν και 20 νεκροί όπως τώρα!

Το 1977 βούλιαξε η Αθήνα, πνίγηκαν άνθρωποι ακόμα και στη Λεωφ. Συγγρού, στο ποτάμι... κάπου 40 νεκροί σύνολο! Κι από τότε μέχρι σήμερα πόσες άλλες φορές δεν έχουν πλημμυρίσει δρόμοι , σπίτια, χωράφια και στην Αττική και επαρχία; Τι διορθώσαμε ή προβλέψαμε από τότε; 
 
Μετά το ''77 ''οργίασε'' η ανοικοδόμηση, από εκεί και μετά χτίστηκαν όλες οι γύρω ραχούλες και βουνά! Τι σχεδιασμός υπήρξε και εφαρμόσθηκε από τότε μέχρι σήμερα; Αν προσθέσουμε και το τι έχουμε κάψει όλα αυτά τα χρόνια.... αυτά πρέπει να ψάξουμε για να βρούμε το λάθος και να το διορθώσουμε κι όχι να αναλωνόμαστε σε ντέρμπυ ανταλλαγής πυρών μεταξύ των κομμάτων μόνο και μόνο για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις!

¨Ολοι έχουμε ευθύνες στο ποσοστό που μας αναλογούν! Τα ρέματα δεν μπαζώθηκαν, ούτε χτίστηκαν μόνα τους, ούτε από την αυθαιρεσία ενός ιδιώτη μόνο ή κάποιων ιδιωτών! Κάποιοι τα ονόμασαν οικόπεδα, κάποιοι έδωσαν άδειες και έχτισαν, ή κάποιοι άλλοι έχτισαν αυθαίρετα! Και κάποιοι άλλοι φυσικά έκαναν τα στραβά μάτια μέχρι που έρχεται μια Ευρυδίκη και τα κάνει γης Μαδιάμ κι αντί να βάλουμε την ουρά στα σκέλια, παίρνουμε τη σκυτάλη των ευθυνών και την περνάμε από τον έναν στον άλλον χωρίς επί της ουσίας να γίνεται κάτι. 
 
Αυτές οι εικόνες που είδαμε μοιάζουν με κοσμογονία, είναι ασύλληπτες. Μέσα σε λίγα λεπτά καταρράκτες και χείμαρροι που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους! Αλίμονο στις ψυχές που χάθηκαν άδικα, και σε αυτούς που έχασαν τα πάντα μέσα σε λίγη ώρα! Όταν βλέπεις η ορμή των υδάτων να παρασύρει και να διαλύει νταλίκα, πώς είναι δυνατόν άνθρωπος να καταφέρει να γλιτώσει; Είναι να μη σε βρει το κακό!..

Το ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσον αν είχαν γίνει τα κατάλληλα έργα και υποδομές (όχι μόνο εκεί αλλά παντού στην Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα) θα είχαμε αποφύγει αυτές τις συνέπειες ή έστω θα ήταν πιο ήπιες και χωρίς ανθρώπινα θύματα; Και απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί αν δεν δούμε με ειλικρίνεια λάθη και παραλείψεις ετών! Εδώ ακούσαμε και αυτό: πως υπήρχε αντιπλημμυρικό έργο το οποίο όμως δεν λειτούργησε! Υπεύθυνοι δεν υπάρχουν να λογοδοτήσουν; Παράλληλα αυτές τις μέρες πλημμύρισαν και άλλα σημεία της Αττικής και της επαρχίας, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα!

Σ' αυτό τον τόπο δυστυχώς ποτέ δεν καταφέραμε να κάνουμε δίκαιη απόδοση και καταμερισμό ευθυνών, καθώς και λειτουργική κατανομή δικαιοδοσιών και εξουσιών!... ''Εγώ το λέω του σκύλου μου κι ο σκύλος στην ουρά του''... κάπως έτσι πολλά πράγματα ''λειτουργούν'' ! Αν συνεχίσουμε έτσι, κάθε φορά που θα έρχεται μια Ευριδίκη ή ένας Ζήνων, θα μετράμε ζημιές και θύματα! Και δεν είχαμε λίγες καταστροφές στην τελευταία διετία, η Σύμη ήταν λίγες μέρες πριν, αλλά είπαμε ξεχνάμε γρήγορα!

Και εν μέσω αυτής της κακοκαιρίας και της καταστροφής, γιορτάστηκε η επέτειος του Πολυτεχνείου με τα συνήθη ''παρατράγουδα'' ... καταλήψεις και φασαρίες με μολότωφ μετά το πέρας της πορείας! Ημέρα μνήμης μιας εποχής που άνοιξε ορίζοντα ελπίδας, ελευθερίας, ονείρων και που όλα αυτά μετά από 44 χρόνια κείτονται στο χώμα σαν κίτρινα φύλλα! Πόσα όνειρα τότε, πόση απογοήτευση τώρα! Προοπτική καμιά ή μάλλον προοπτική χειρότερων ημερών στο μέλλον!

Έρχεται και το ΕΕΣ που επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, το αυτονόητο: Η «συνταγή» των Μνημονίων, με όλες τις συνέπειες που αυτά είχαν για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες, ήταν εκ προοιμίου αποτυχημένη.  Υπερτονίζει δε, ότι η Κομισιόν «δεν διέθετε προηγούμενη πείρα στη διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματος και ότι οι όροι των προγραμμάτων δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους, ούτε εντάχθηκαν σε κάποια ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα». Αυτό θυμίζει ιατροδικαστική διάγνωση πάνω από το πτώμα! Διαγνώσεις και διαπιστώσεις κάνουν όλοι, πλην όμως δεν διορθώνουν ούτε αλλάζουν κάτι από την ''φονική'' γραμμή των Μνημονίων!

Κλείνω εδώ ευχόμενη καλή δύναμη και κουράγιο στους πληγέντες και καλή φώτιση στο να γίνουν αυτά που πρέπει για να μη θρηνήσουμε στο μέλλον και άλλα θύματα!
Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Πηγή : Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' Ψυχανεμίσματα... 23/11/17

Δεν υπάρχουν σχόλια: