Powered By Blogger

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΣ ΚΙ ΕΥΘΕΙΑ!
Ποίηση/Στίχος/Άρθρα/Βίντεο

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Φωτιές κι αποκαϊδια....







Ο φετινός Αύγουστος σφραγίστηκε με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν διάφορα μέρη της χώρας και άφησαν πληγές και στάχτες! Εκεί που πήγε να ξεφύγει λίγο ο Έλληνας, πηγαίνοντας στο χωριό ή το εξοχικό του ή λίγες μέρες διακοπές κάπου στην Ελλάδα και να χαρεί τη γιορτή της Παναγίας, το μικρό Πάσχα όπως λέγεται, μονοπώλησαν οι φωτιές το ενδιαφέρον! Απέραντη θλίψη όταν καταπράσινες πλαγιές σε λίγη ώρα γίνονται στάχτη, όταν ο άλλος χάνει το σπίτι του και μένει στο δρόμο!

Και δεν είναι κάτι που αφορά μόνον τους πυρόπληκτους ... μας αφορά όλους αυτή η κατάσταση με τις φωτιές, κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία, κάθε καλοκαίρι καίμε , μόνο τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων νομίζω δεν είχαμε φωτιές! Αλήθεια πώς το καταφέραμε τότε; Έλλειψη πρασίνου, έλλειψη οξυγόνου, πλημμύρες κλπ. Θα πληρώσουμε το τίμημα των καταστροφών όλοι!

Οργανωμένο σχέδιο, απροσεξία, πυρομανείς, συμφέροντα, σαμποτάζ; Όλα μαζί ή και καθένα χωριστά μπορεί να είναι. Όμως πότε υπήρξε παραδειγματική τιμωρία όλα αυτά τα χρόνια; Την ώρα της φωτιάς βρίσκουμε ευκαιρία να ακονίζουμε τα ξίφη για πολιτικά οφέλη, συνήθως στήνουμε τον τοίχο την εκάστοτε Κυβέρνηση, τον Κρατικό Μηχανισμό κλπ., σβήνει η φωτιά, μετράμε πληγές,(που ποτέ δεν μαθαίνουμε την πλήρη γιατριά τους), στη συνέχεια το ξεχνάμε το θέμα μέχρι τις επόμενες φωτιές! Φυσικά και η άναρχη δόμηση, σπίτια μέσα στο δάσος χτισμένα πάνω σε ρέματα, χτισμένα σε καμμένη γη ....είναι κάτι για το οποίο φταίμε εμείς βασικά! Η κάθε επιλογή μας έχει και το τίμημα της που κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδώσεις!

 Και θυμίστε μου πότε δεν τα βάλαμε με τον Κρατικό Μηχανισμό ή την εκάστοτε Κυβέρνηση σε παρόμοιες στιγμές φωτιάς ή πλημμυρών; Πότε μας απασχόλησαν τα πραγματικά αίτια και ο επιμερισμός ευθυνών; Μετά από τόσες φωτιές που έχουν κατακάψει βουνά , δάση και λαγκάδια, τι άλλαξε ή διορθώθηκε; Ποια μέριμνα ή προστασία έχει ληφθεί; Αντιθέτως αποδυναμώνουν την δασοπροστασία, πυρασφάλεια, κατάλληλο εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό της πυροσβεστικής!

Γεγονός είναι πάντως πως η φωτιά όπου βρεθεί τα σαρώνει όλα, απλώνει σε δευτερόλεπτα κι όταν μάλιστα μιλάμε για χιλιόμετρα φωτιάς, ποιες δυνάμεις από γης και αέρος μπορούν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά νομίζετε; Και πόσες ώρες μπορεί να αντέξει κάποιος παλεύοντας με τις φλόγες και με κίνδυνο της ζωής του που του τη λέμε κι από πάνω; Και με τι αμοιβές; 
 

Οι πυροσβέστες παλεύουν ηρωϊκά με τις φλόγες για ώρες και με κίνδυνο της ζωής τους, κι όμως εμείς τους ζητάμε να φερθούν ως υπεράνθρωποι! Από την σιγουριά του καναπέ μας και του δροσερού δωματίου μας ή σε κάποια παραλία αραχτοί, σχολιάζουμε, επικρίνουμε, κατακρίνουμε τους πάντες και τα πάντα, την ίδια στιγμή που χάνονται πράσινο και περιουσίες, χωρίς να προσφέρουμε την παραμικρή βοήθεια, ει μη μόνο σύγχυση, ένταση και οργή! 

Και ποιος νοιάστηκε ποτέ για το ποσοστό ευθύνης που του αναλογεί σε κάθε τι που συμβαίνει; Ποιος νοιάζεται να καθαρίσει το οικόπεδο του από ξερά χόρτα και θάμνους επικίνδυνα για τους θερινούς μήνες; Πόσοι δεν καθαρίζουν τους κήπους τους και τα στοιβάζουν σε διπλανά οικόπεδα αγνοώντας ή αδιαφορώντας για την επικινδυνότητα; Και είναι μέσα στις υποχρεώσεις του πολίτη / ιδιοκτήτη αυτό και το υπενθυμίζουν οι Δήμοι (συνήθως μέσω των λογαριασμών νερού) κι αν έπεφταν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, πάλι θα βρίζαμε !

Τι γίνεται λοιπόν σωστό σ' αυτό τον τόπο; Αν δεν ξεκινήσουμε πρώτα από εμάς τους ίδιους, αν δεν βρούμε το ποσοστό ευθύνης που μας αναλογεί για κάθε τι που συμβαίνει και να το διορθώσουμε, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο! Όσο για ότι συμβαίνει πάντα φταίνε οι άλλοι, το Κράτος, η Κυβέρνηση κλπ. στα ίδια και χειρότερα θα είμαστε συνέχεια! Για τον απλούστατο λόγο ότι μέλη του Κράτους είμαστε κι εμείς, όσο δε για την εκάστοτε Κυβέρνηση, εμείς την εκλέγουμε! Δεν μπορεί πια να είμαστε άμοιροι ευθυνών για όλα! 
 

Εμείς τι κάνουμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και την περιουσία μας; Και δεν αναφέρομαι μόνο στις φωτιές, σε όλα γενικώς! Ένα καλό ερώτημα που καλό θα ήταν να μας απασχολήσει σε ένα ειλικρινές τετ α τετ με τον εαυτό μας! Αν κατορθώσουμε να είμαστε εμείς σωστοί και υπεύθυνοι, ίσως τότε καταφέρουμε να συμμορφώσουμε και τους άλλους, είτε πρόκειται για Κράτος, είτε για γείτονα!

Νίκη Παπουλάκου.



Πηγή: Εφημ. ''Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ'' 31/8/17

Δεν υπάρχουν σχόλια: